Sunday
Oct102010

Expo 3x Bucuresti: Boema - Dictatura - Tranzitie


Aceasta expozitie a avut loc in Zürich in perioada 26.02.-26.03.2010 si a beneficiat de un mare succes: multi romani au venit sa-si aminteasca cu drag - si multi straini au vizitat-o, curiosi sa afle cate ceva despre Europa de est. FOTOGRAFII DIN EXPOZITIE AICI


La cerere as prezenta expozitia din nou cu drag si in alta parte. Pentru mai multe detalii si intrebari sunt disponibila pe adresa de mail.

Invitatia
Dragii mei

Au trecut zece ani de cand am plecat "pentru un an in strainatate". Sunt in continuare plecata - insa acest oras nu o sa-mi dea drumul niciodata. Il iubesc, cu straturile lui multe, cu agitatia continua, cu felul sau de a se reinventa mereu, fara a duce totusi nimic pana la capat. Micul Paris -si in acelasi timp micul Istanbul. Chiar si mica Moscova, in functie de perspectiva.

Bucurestii ma urmaresc peste tot.

Va invit cu drag la o expozitie care povesteste despre Bucuresti in schimbarea vremurilor. La bar se bea vin romanesc.

Aceasta expozitie a fost finantata prin mijloace proprii. Pentru o donatie simbolica se gaseste pe tejgheaua de bar un recipient plin de recunostinta.

Ma bucur de oaspeti!

Plan galerie

Asa a inceput expozitia, in trei incaperi si jumatate, in subsolul unei cladiri din Zürich. 3 incaperi, amenajate dupa locul in care se aduna lumea in perioada respectiva: azi - barul, pe vremuri - salonul, si intre vremuri - holul de bloc.

Intrarea prin fundu' curtii pe o scara, pe langa garderoba. Prima usa la stanga este barul din "vremea noastra".

La bar se discuta in trei limbi

De acolo se trece in salonul ce infatiseaza boema dinainte de al doilea razboi mondial. Atunci, ca si acum, exista o mare toleranta pentru stiluri arhitectonice foarte diferite. Edilii vroiau binele orasului - si binele fiecaruia arata altfel. Se construia in toate chipurile si se luau decizii urbanistice clare, dar pentru perioade finite. Fiecare mandat nou aducea cu sine legi noi. Si se traia din plin, cu buzunare pline sau mai putin pline, de parca nu ar mai veni ziua de maine.

Salonul © Irina Vencu

Din expozitie trebuia sa iesi din nou pentru a ajunge in cea de-a treia perioada, cea comunista: un hol de bloc, lung de zece metri, care nu duce nicaieri.

Pentru prima oara in istoria Bucurestilor se va construi dupa linii generale care urmeaza sa transforme consecvent intreg orasul, dandu-i o fata cu totul noua si uniforma. In noile blocuri se aduna lumea pe hol si pe scara blocului, ce devin locuri publice, spatiile de intalnire si comunicare. Acolo se facea si propaganda, cu afise ce arata cum sa locuiesti, cum sa arati si cum sa traiesti corect.

Fotografiile provin din anii '50, cand constructiile erau noi si aveau inca un oarecare farmec.

Holul de bloc

Pe dreapta, usile apartamentelor, de dupa care se aud diferite culise sonore, Radio Europa Libera, discursurile de la al XIII-lea Congres al Partidului, Telejurnalul laudand productia la hectar, Radio Beromünster informand despre intrarea tancurilor sovietice in Ungaria...

Intre apartamentele 36 si 37, o usa lipseste. Inauntru, spatiul unui apartament parasit, cu mobila gramada in mijloc. Pe doua geamuri se vad demolarile in curs ale anilor '80, strada Bateriilor si Manastirea Vacaresti. In geamul din capat rasare Casa Poporului, in constructie. Lateral, un geam alb reprezinta viitorul neclar al orasului si al Romaniei in general in acel moment. Resoul cu plita electrica deasupra - si lumanari, mereu la indemana, pentru cazul in care se opreste caldura, apa sau gazele.

Apartamentul parasit

De aici lumea se intoarce la locul preferat de intalnire: barul. Vizitatorii incep dezbateri infocate la un pahar de vin, cautand rezolvari si creand scenarii pentru orasul lor iubit sau pe care au inceput sa-l cunoasca si sa-l indrageasca din aceasta seara.

Articolele detaliate despre cele trei parti ale expozitiei vor urma in curand.

link Nachtgalerie

Wednesday
May272009

Cazinoul din Constanta, 1910 - 2005

...In scurt timp, aventurieri si impatimiti din toata lumea vin sa joace si sa peteaca aici, unde domnesc eleganta si luxul. In cazinou se petrec drame pasionale - si averi fabuloase schimba proprietarii peste noapte. Unii dintre ruinati sfarsesc in mare sau tragandu-si un glonte in tampla intr-o camera de hotel in apropiere...

Click to read more ...

Thursday
Apr302009

Casa de pe soseaua Kiseleff - Imagini din trecut - 1900 - 1948/9

Ce a fost odata "Villa Miclescu"

Click to read more ...

Wednesday
Apr292009

Gunkanjima, insula-nava-de-razboi -4- Declin si ruina 1964-1974/azi

1964 - 1974 Declinul, parasirea, ruina

Click to read more ...

Tuesday
Apr282009

Gunkanjima, insula-nava-de-razboi -3- Perioada de inflorire 1946-1963

1946-1963 Prosperitate dupa razboi

Click to read more ...

Tuesday
Apr282009

Gunkanjima, insula-nava-de-razboi -2- Vremea razboiului 1939-1945

1939-1945. Exploatare masiva, al Doilea Razboi Mondial

Click to read more ...

Monday
Apr272009

Gunkanjima, insula-nava-de-razboi, -1- 1887-1974 

In fata orasului Nagasaki se inalta din mare o insula, pe care in 1959 a fost inregistrata cea mai mare densitate a populatiei la nivel mondial: "insula-nava-de-razboi" A fost parasita in 1974 si reprezinta de atunci pentru unii o amintire rusinoasa a trecutului japonez, altii doresc sa se intoarca pe locurile unde traiau odata fericiti

Click to read more ...

Saturday
Apr042009

Canfranc, Poarta Spaniei, 1928-1970

Gara din Canfranc in Pirinei a avut o viata scurta dar foarte intensa, culminand in vremea celui de-al doilea razboi mondial. Pe urma un mic rol in filmul Doctor Jivago. De atunci insa decade in linistea vaii - gara care se dorea a fi cea mai mandra din Europa

Click to read more ...

Thursday
Mar262009

Casele siberiene din lemn - ruinarea muta

Case traditionale din lemn in nordul Rusiei: intr-o padure la NE de Moscova si in Irkutsk la lacul Baikal

Click to read more ...

Wednesday
Mar252009

Foc si ura - Castelul Bidache, 16xx - 1796

Povestea unui castel francez minunat din secolul 10, cazut in diszgratie acum 200 de ani

Click to read more ...